Technikai alapelvek

ACO Zuhanyfolyóka – a tervezés előnyei

Torlódás és lejtés

A DIN EN 1253-1 meghatározza a min. átfolyási értéket a padlóösszefolyóknál. Az érték DN50 padlóösszefolyó esetén 0.8 l/s. Ez az érték 20 mm rács feletti torlódással érhető el. A 20 mm-es vízfeltorlódási szint könnyen elérhető padlóösszefolyók esetén, mivel 4 irányból lehet lejtetni a padlót az összefolyó irányába. A zuhanyfolyókák esetében azonban a gyakorlatban nem érhető el 20 mm torlódási szint. Ezért fontos, hogy biztosak legyünk benne, hogy az átfolyási adatok torlódás nélkül (max. 5 mm) vannak mérve. Bármilyen torlódás nélküli átfolyási értékek akkor használhatóak, amikor a zuhanyfolyókák a zuhanyzó kerülete köré vannak beépítve, vagy ha nem üvegzuhanykabint alkalmazunk. Abban az esetben, hogyha a fal mellé van beépítve a zuhanyfolyóka, akkor lehetséges egy kisebb mértékű torlódás a zuhanyterület mélységétől függően. Pl.: Ha 1 m széles a zuhanyfülke és 2 cm-es a lejtés a fal mellé beépített zuhanyfolyóka irányába, akkor az 5 mm-es felhalmozódás azt jelenti, hogy a víz egy pocsoját képez, ami kiterjeszkedik 25 cm-re a faltól.

Átfolyási teljesítmény

A zuhanyfolyóka kiválasztása nagyban függ a zuhanyfej adottságaihoz kapcsolódó vízszállítási teljesítménytől. Ez az érték 0.15 l/s. Ez azt jelenti, hogy a zuhanyfolyóka emellett az átfolyási teljesítmény mellett a legtöbb zuhanyfejjel -ami a piacon megtalálható- kombinálható. Noha az ACO Zuhanyfolyókának van egy min. átfolyási teljesítménye, ami 0.4 l/s, mégis ezzel az értékkel elvezethető a sokkal nagyobb teljesítményű berendezések által kibocsátott víz is. Az ACO Zuhanyfolyóka családnak szintén számtalan egyedi megoldása van, amely megbirkózik azokkal a zuhanyfejekkel is, amelyeknek sokkal magasabb a vízszállítási tejesítményük. (19. oldal)

Alacsony beépítési magasság

Az alacsony beépítési magasságnak köszönhetően az ACO Zuhanyfolyóka egyaránt alkalmas új- és felújított épületek kialakításához is. A felújítottak esetében általában csak az alacsony megoldás alkalmazható a burkolat vastagságából eredendően. A min. beépítési magasság csak 65 mm.

Falszigetelések

Különböző szigetelőgallérok szükségesek a különleges beépítési helyzetekből adódóan. Az 5. oldalon megtekinthetőek a lehetséges típusok. A helyes szigeteléssel ellátott ACO Zuhanyfolyóka biztosítja a tökéletesen biztonságos beépítést a fal mellett és szabadon is. A gyárilag készített

gallér garantálja a vízszigetelés tökéletes zárását. A zuhanyfolyókát közvetlenül a falmellé hézagmentesen lehet beépíteni. Ez azt jelenti, hogy nem kell külön megvágni a csempét, hogy a fal és a zuhanyfolyóka közé illesszük, ugyanis nem mutatna jól, ha a nagyméretű burkolólapokat kis darabokkal pótolnánk ki.

Tűzvédelem

Ha tűz üt ki egy épületben, akkor az általában az épület fal- és födémátvezetésein keresztül terjed a leggyorsabban. A vízelvezető rendszerek kritikus szempontnak számítanak, ugyanis a lángok és a füst másik emeletre is átterjedhet azokon keresztül. A megelőző tűzvédelem alapkövetelmény a középületekben az állami épületekre vonatkozó szabályozás szerint. A tűzvédelmi alkatrésszel ellátott ACO Zuhanyfolyóka

egy nagyon fontos fejlesztés ennél a design vízelvezető rendszernél. Ha alulról érkezik a hő, akkor a tűzvédelmi patron aktiválódik úgy, hogy felhabzik, amivel meggátolja a zuhanyzó alatti vízelvezető csőben az áramlást, ezáltal hatékony védelmet nyújt a tűz és a füst feltörésének

megelőzésében. A kivehető harang-alakú bűzzár kiegészül egy R30 - R120 tűzellenállási osztályú tűzvédelmi patronnal, ez felülről akadályozza meg a tűzterjedést.

Zajvédelem

A DIN 4109 és SIA 181 szerint bevizsgált ACO Zuhanyfolyóka bizonyította a javított zajvédelmi szintet. A teszteket a Fraunhofer Institute IBP készítette, ami a DAP által akkreditált, az EN ISO/ICE 17025 szerint. A becsapódás zajszinje (ebben az esetben amikor a víz a padlón lévő zuhanyfolyókához csapódik) a mérések szerint 27 dB (A). A DIN 4109 és a VDI 4100 30 dB (A) megfelelőségi szintet ír elő, ami azt jelenti, hogy az ACO Zuhanyfolyóka könnyedén tejesítette a feltételeket. A termék zajvédelme kiegészült egy 2-es szintű védelemmel is, ami a VDI 4100 előírásoknak megfelelően apartmanokhoz is alkalmas.

Egyedi igények - minden kialakításhoz tökéletes az ACO Zuhanyfolyóka

Mivel mindig adódnak olyan szituációk, melyeket nem szolgál ki standard modelljeink széles termékskálája, ezért az ACO az egyedi kialakítások területén is rugalmas és számtalan variációt kínál. 2000 mm hosszúságig egyedi darabok készíthetőek, amelyek minden lehetséges kialakításhoz

alkalmasak és ezeknek köszönhetően minden ACO Zuhanyfolyóka modellel kompatibilisek. A lenti adatokból még több különleges kialakítást ismerhet meg. Számos említett termékváltoztatás kivitelezhető egy folyókán.

Természetes kőből készült padlóburkolat

Magasabb burkolatszigeteléssel rendelkező zuhanyfolyókák gyárthatóak a természetes kőből készült padlóburkolatok tökéletes illesztéséhez

(pl.:márvány). A folyókatest pereme egyéni kivitellel is gyártható 15 mm és 30 mm-es magasságú burkolatokhoz.

Függőleges csőcsatlakozás

A beépítési követelményeknek megfelelően az ACO Zuhanyfolyóka egy, vagy több függőleges kivezetéssel is kivitelezhető.

Magasabb átfolyási teljesítmény

Több szifonos zuhanyfolyóka alakítható ki a gyártás során az átfolyási teljesítmény növelése érdekében. A szifonban egy kivehető bűzzár van. A kivezetés DN50-es csatlakozasú csőhöz van tervezve. A folyókatest pozíciója a kialakításokon múlik.

ACO Zuhanyfolyóka - beépítési előnyök

Beépítésre készen kapható 

Annak köszönhetően, hogy egy elemből áll a folyókatest, valamint nem szükséges a gondosan kidolgozott egyedi alkatrészeknek az időigényes előszerelése sem, a folyóka rögtön beszerelhető. Könnyen magasítható. Két, a szetthez tartozó csavarnak köszönhetően, a zuhanyfolyóka könnyen és gyorsan átméretezhető a padlóval egy szintre.

Burkolható szigetelőgallér

A kent szigetelés és a szigetelőgallérnak a tökéletes kapcsolata a zuhanyfolyókáknál és a padlóösszefolyóknál biztosítja a megbízható és tartós szigetelést. Az ACO Zuhanyfolyóka sorozat termékei általában szigetelőgallérral készülnek. A szigetelőgallér érdesített felületű, a kent szigetelés biztonságos tapadása érdekében.

ACO Zuhanyfolyóka - működtetési előnyök

ACO minőség

Az ACO Zuhanyfolyóka alkatrészei gyárilag hegesztettek egymáshoz. Ezért nem alakulhat ki szivárgás sem használat, sem pedig kifejezetten nagy igénybevétel esetén sem.

Sokszínű és változatos rácskialakítás

A széles rácsválaszték lehetővé teszi, hogy a fürdőszoba megjelenése a későbbiek folyamán is megváltoztatható legyen egy egyszerű rácscserével. A világítással kombinálható verzió is átalakítható, hogy különleges színkombinációkat és hangulatot lehessen vele megteremteni.

Elektropolírozott felszín

Minden zuhanyfolyókát és az azokhoz illő rácsokat is a gyárban elektropolírozzák. Az elektropolírozás olyan fizikai folyamat, amellyel egy teljesen sima, karcmentes, csillogó felület alakítható ki. Ez teszi lehetővé, hogy a tisztítási idő a minimumra csökkenjen, hiszen a víz- és szappanmaradékok a sima felületről könnyebben eltávolíthatóak.

Könnyű takarítás, duguláselhárítás

Miután eltávolítottuk a kétrészes bűzzárat, a középső csőrész szabaddá válik, így a tisztítóspirál könnyen beilleszthető a szifonba.