Zuhanyfolyókák általános beépítése és karbantartása

Comfort, Exclusive

Zuhanyfolyókák beépítése és karbantartása

A megfelelő zuhanyfolyóka kiválasztásához vegyük figyelembe a beépítés helyének adottságait. Annak érdekében, hogy a zuhanyozó tökéletesen ellátja a vízelvezetés funkcióját, fontos, hogy illeszkedjen a fürdő helyiségünk hangulatához és a kiválasztott burkolathoz, amivel a tökéletes fürdőszoba látványát érhetjük el.
 
Az Ön által kiválasztott ACO Comfort vagy ACO Exclusive zuhanyfolyóka egyszerűen és gyorsan beépíthető, mivel a beszerelést megelőzően nem igényel összeszerelést, vágást, ragasztást, stb. A gyárilag készre szerelt, kompakt termékkel elkerülhető, hogy a működés során meghibásodás lépjen fel.
 
A beépítés és használat során feltétlenül kövesse a gyártó előírásait és ajánlásait, hogy probléma mentesen, hosszú időn keresztül használhassa a zuhanyfolyókát.
 

Beépítés

A doboz tartalma:
 • zuhanyfolyóka test
 • szűkítő karmantyú
 • rácskiemelő kampó
 • szintező láb csavar (Exclusive)
 • hangszigetelő alátét (Exclusive)
 A kicsomagoláskor ügyeljünk arra, hogy a csomagoló anyaggal ne kerüljön a szemetesbe olyan tartozék, ami a későbbiek során még szükséges lesz.
 
Keressük meg és tegyük el a tisztításhoz elengedhetetlen rácskiemelő kampót, illetve feltétlenül hagyjuk a zuhanyfolyók testben, a rács helyén található fedőfóliát, ami a beépítés során megvédi a lefolyót az építési törmeléktől és az eltömődéstől.
 • Javasoljuk, hogy a zuhanyfolyóka (Comfort) szigetelő peremének felületét dörzspapírral érdesítsük, a kenhető fólia megfelelő tapadása érdekében.
 • Az előkészített zuhanyterületen a kívánt helyre (fal mellé, ajtóba, vagy középre) helyezze el a megfelelő méretű zuhanyfolyókát. Teljesen sík, akadálymentes felület esetén a zuhanyozó szélességével megegyező folyókát tudunk elhelyezni. Amennyiben magasított padka is kialakításra kerül, a zuhanyozó szélességénél rövidebb zuhanyfolyókát építsünk be, számolva folyóka szigetelő peremével, ami a burkolat alá kerül.
 • A szintező lábat rögzítsük az aljzathoz (Exclusive esetén helyezzük alá a hangszigetelő alátétet) a zuhanyfolyókát. A lábak segítségével szintezzük be a folyóka testet, úgy, hogy a csempe perem egy síkba vagy maximum 1 mm-rel alacsonyabbra kerüljön majd, mint a kész burkolat, azért, hogy a zuhanyfolyóka legyen a mélypont a kialakítást követően. A szintezésnél figyelemmel kell lenni arra, hogy a vízelvezető csőszakasz is kellő lejtést kapjon.
 • Ha az előírások megkövetelik, a zuhanyfolyókára földelő vezetéket helyezve földeljük a vízelvezetőt.
 • A kifolyó csonkot csatlakoztassuk és rögzítsük a vízelvezető rendszerhez, majd vegyük ki a takaró fóliát és végezzünk lefolyás tesztet. Amennyiben az illesztés nem ereszt a zuhanyterületet feltölthetjük betonnal vagy egyéb kiegyenlítővel. A feltöltés során figyeljük, hogy a folyóka nem mozduljon el. Amennyiben lehetőség van rá a kivitelezés során a szennyvíz elvezető rendszerre kötött egyéb szerelvény a működésük során (a toalett ürítése), vákuum létrehozásával ne szippantsa ki a vizet rendszerből, ami a bűzzárás megszűnését okozhatja.
 • Helyezük vissza a takarófóliát.
 • Sarokerősítő szalaggal ragasszuk körbe a zuhanyfolyóka szigetelő gallérját, úgy, hogy az átfedjen az aljzatra (függőleges gallér esetén a falra), ezt követően a kenhető szigeteléssel (folyékony fólia) kenjük ki a zuhanyterületet az előírásoknak megfelelően.
 • Ezt követően kerülhet burkolásra a zuhanyozó. A burkolatot úgy kell kialakítani a zuhanyterületen, hogy az a folyóka irányába lejtsen 1-2%-ot.
 • A zuhanyfolyóka pereme és a burkolólap között fugányi távolság tartása szükséges, amit ph semleges (kerüljük az ecetsavas, gomba vagy penészölő anyagokat) rugalmas fugázóval kell kitölteni, hogy elkerüljük a felület sérülését. A zuhanyfolyóka beépítését a takaró fólia levételével és a rozsdamentes (üveg, fa) felsőrész behelyezésével fejezzük be.
 

Tisztítás, karbantartás

A rozsdamentes acél könnyen karcolódhat, ezért tisztításkor ne használjunk éles eszközöket vagy dörzsölő anyagot, szemcsés súroló szert, inkább puha rongyot, szivacsot!
Ajánljuk az általánosságban elterjedt kímélő hatású fürdőszobai tisztító és oldószerek, és a rozsdamentes acélra, speciálisan kifejlesztett tisztítószerek alkalmazását. Kerüljük az erős, maróhatású tisztítószerek (hypo, klór, sósav, stb.) használatát! Ezek az anyagok a zuhanyfolyókán elszíneződést, illetve pontkorróziót okoznak. Kerüljük az agresszív vízkőoldó szerek
használatát!
 • A zuhanyfolyóka különösebb karbantartást nem igényel. Javasoljuk a szifon rendszeres tisztítását, a használattól függően, melyhez a rács kiemeléséhez szükséges kampót a csomagolásban találja.
 • A használat és tisztítás során esetlegesen berepedezett vagy levált tömítő anyagot a szivárgás elkerülése érdekében pótolni kell.
 • Javasoljuk, hogy a rozsdamentes rácsot és az üveg felületet is használatot követően töröljük át száraz, puha ronggyal, így nem alakul ki a felületén vízkőfolt.
 
A rács kiemelését követően vegyük ki a bűzzárat és tisztítsuk meg a lerakódott hajas, szappanos szennyeződéstől. Mivel a bűzzár szétszedhető, az esetlegesen a lefolyóba került egyéb tárgy, ékszer is hasonlóan, könnyedén kivehető. (4. ábra Comfort, Exclusive bűzzár tisztítás)
lefolyó tisztításlefolyó tisztítás
 
A beépítési utasítás szerint történő telepítés, és rendszeres használat esetén, még padlófűtéses fürdőkben sem kell tartani a bűzzár kiszáradásától.
Időszakos működésű épületekben – nyaraló, hotel, stb. – célszerű száraz bűzzárral (9010.79.24) ellátni a zuhanyfolyókát és időnként vízzel feltölteni a lefolyót. A használat hosszú idejű szüneteltetése esetén alkalmazzuk a bűzzár fedelet (9010.79.18).
 
 
ACO Kereskedelmi Kft